Brussel is een stad vol leven waar mensen samenkomen en plezier beleven. Een belangrijke factor daarbij is muziek. Wij vroegen Brusselaars die in het buitenland geboren zijn welk liedje hen aan Brussel doet denken. Ben je benieuwd naar die playlist? Beluister hem dan zeker hier. We bespreken hier welke opmerkelijke verbanden we vonden in de muziekkeuzes en de redenen achter die keuzes. Onze vragenlijst werd ingevuld door 47 mensen met een leeftijd tussen 18 tot 79. In totaal werden er 38 verschillende liedjes opgegeven uit verschillende talen.
Het valt al snel op dat de liedjes in twee categorieën kunnen geplaatst worden. Enerzijds is er de categorie waarin muziek past die echt over Brussel gaat, omdat “Brussel” in de titel staat of omdat de tekst over de stad gaat. Anderzijds is er de categorie van muziek die mensen doet denken aan een belangrijk moment in de stad of een herinnering die ze eraan kunnen koppelen. Opmerkelijk hierbij is toch dat alle 19 mensen die in Nederland geboren zijn kozen voor een liedje dat past in de eerste categorie en dus specifiek over Brussel gaat of Brussel vermeldt. Zo koos een 25-jarige man uit Nederland voor het lied “Brussel Bruisend” van Stikstof, omdat hij vindt dat het lied een moderne twist geeft aan Brussel en dat het zowel het mooie als het lelijke van de stad weerspiegelt.
Bijna de meerderheid van de andere respondenten kozen liedjes die hen op een andere manier aan de stad doen denken. Zij kozen liedjes die ze associëren met een bepaalde herinnering die ze maakten in de stad. Voor sommigen gaat dit over het eerste liedje dat ze in Brussel hebben gehoord, terwijl anderen dan weer muziek opgaven die hen doet denken aan feestjes of leuke momenten in de stad. Opmerkelijk hierbij is ook dat dit niet per se Engelstalige liedjes zijn. Een 46-jarige vrouw afkomstig uit Iran vertelde hoe “Alexandrie Alexandra” van Claude François haar aan de stad doet denken. Ze heeft het lied leren kennen via haar Belgische vrienden. Ze vertelt hoe het lied haar doet denken aan het uitgaansleven en hoe die muziek iedereen op de dansvloer brengt. Zo associeert zij dit lied met de stad.
Ook als we naar de resultaten kijken op basis van leeftijd zien we enkele verschillen. Enkele mensen uit de jongere generatie kozen voor Franstalige liedjes omdat het hen hielp om de taal te leren toen ze net naar Brussel verhuisden. Zo gaf een 24-jarige vrouw uit Colombia aan dat ze veel naar het liedje “C’est Pas Grave” van Columbine luisterde toen ze zich in Brussel settelde. De oudere generatie koos toch vaker voor liedjes waarvan de muziekvideo Brussel toont of de complexiteit van de stad uitdrukt. Een 59-jarige vrouw uit Nederland dacht bijvoorbeeld direct aan het lied “Ik hou van u/Je t’aime tu sais” van Monza en Marie Daulne. De duidelijke hybriditeit tussen het Frans en het Nederlands kenmerkt voor haar de stad. Ze associeert het met de dagelijkse “goedendag/bonjour” die ze in een winkel of aan de telefoon geeft.
Muziek heeft voor velen een verbindend effect
Sommige liedjes werden ook meerdere keren aangehaald. De populairste track was “Formidable” van Stromae. Deze werd maar liefst vijf keer gekozen door mensen afkomstig van Chili tot Oekraïne. Meestal werd het gekozen omdat de muziekvideo Brussel toont. Ook zijn lied “Alors on Danse” werd eenmaal gekozen. Opmerkelijk is dat de feesthit “Het Is Een Nacht” van Guus Meeuwis tweemaal werd gekozen, beide keren door mensen van Griekse afkomst. Beide leerden het lied kennen via hun Vlaamse collega’s op werkfeestjes.
Uit deze kleine steekproef zouden we kunnen besluiten dat muziek voor velen een verbindend effect heeft. De stad bruist van leven en de muziek verzorgt de soundtrack voor het gedeelde leven in Brussel. Dit geldt dan voor zowel liedjes over het leven in de stad Brussel als liedjes die bij inwoners van de stad een specifieke herinnering oproepen. Het lijkt ons daarom ideaal om het idee van een muziekfeest in Brussel op tafel te leggen. We zijn ervan overtuigd dat dit jong en oud kan samenbrengen en nieuwe herinneringen kan creëren die levenslang zullen bijgehouden worden.
Comments