Het gemeenschapscentrum De Zeyp in Ganshoren loopt er nu verlaten bij, maar Jill Tersago vertelt ons in een interview over allerlei activiteiten die in normale tijden doorgaan. Blijkt al snel dat GC De Zeyp een centrum is met veel potentieel wat de samenkomst van ‘dezelfde profielen, maar dezelfde leeftijden’ betreft.
Uiteenlopende evenementen
Dit gemeenschapscentrum is overigens een van de grotere gemeenschapscentra. Tersago stelt dat hun ‘grootste troef is dat ze met al deze organisaties zitten, waardoor verschillende leeftijden eigenlijk op een natuurlijke manier elkaar treft’. Ze beschikken over allerlei faciliteiten en er resideren verschillende organisaties, waaronder Kind en Gezin. Ook is er een bibliotheek voor kinderen, een schilderruimte, een café en zelfs een zaal dat geschikt is voor films en concerten.
Het is moeilijk om mensen van verschillende generaties samen te brengen
Ze organiseren in dit centrum systematisch allerlei soorten evenementen, gaande van buurtontbijten en conversatiegroepen voor mensen die Nederlands willen leren tot filmloketten of auteurslezingen, waarbij er, afhankelijk van het thema, verschillende generaties samenkomen. Op 2 mei organiseerden ze in samenwerking met het dienstencentrum trouwens het Verassingsparcours, waarbij het ‘de bedoeling is dat oudere mensen die het parcours mee willen wandelen ook een wandelbuddy kunnen aanvragen’. Op die manier kunnen ook mensen die moeilijker kunnen wandelen ook deelnemen. Ze beaamt dat het intergenerationele hier logischerwijze een belangrijke rol in speelt. Wel geeft ze toe dat ‘het wel echt moeilijk is om mensen van verschillende generaties samen te brengen, vooral tussen families’. Daarom dat er afgelopen zomer in heel Brussel een warme oproep is geweest rond het ‘buddyproject’, waarbij mensen die het fysiek moeilijk hebben, maar ook mensen die in eenzaamheid leven, geholpen en gesteund kunnen worden.
Het Plazey-festival
Daarnaast organiseren ze ook het Plazey-festival. Dit evenement in het Elisabethpark is ontstaan als initiatief van ‘een hele grote vrijwilligersgroep, waarbij je mensen van alle leeftijden ziet, waarvan velen wonen rondom het park’. Zowel in de voorbereiding als tijdens het festival werken jong en oud samen om er een succes van te maken. Belangrijk daarbij is dat ze allerlei verschillende muziekgroepen uitnodigen, ‘zodat we verschillende leeftijden kunnen aanspreken’, aldus Tersago. Het samenwerken met de gemeente en lokale mensen is belangrijk voor De Zeyp. Zo organiseren ze bijvoorbeeld ook samen met de gemeente verschillende wijkfeesten, waarbij ze vragen aan de mensen wat zij graag zouden zien in hun wijk. Dit toont aan dat cultuur en de horeca iets kunnen zijn dat mensen van alle leeftijden kan doen samenkomen.
Doelgerichte workshops
Wanneer we Tersago vragen wat er ontbreekt in het algemeen in Brussel om generaties meer bij elkaar te brengen, kan ze niet meteen op iets komen. Samenkomen tussen generaties hangt vooral af van de mensen zelf en hun wil om hier initiatief in te nemen. Het is trouwens vaak in een context van hulpvaardigheid dat intergenerationele ontmoetingen tot stand komen. Ze stelt wel dat je met ‘doelgerichte workshops waarbij je mensen één op één kan samen zetten’ al veel kan bereiken. Zo ‘kunnen jongeren met digitale vaardigheden ouderen wegwijs maken en kunnen ouderen jongeren bijvoorbeeld leren schaken of breien’.
Comments