Brussel bevat tal van plaatsen, waar verschillende generaties elkaar kunnen ontmoeten. Een plek die zeker niet aan het lijstje mag ontbreken is het Paleis voor Schone Kunsten. Het kunstenhuis staat gekend voor zijn cultureel artistieke uitvoeringen en tentoonstellingen Ook tal van andere kunstendisciplines krijgen een plek binnen Bozar. Daar waar architect Victor Horta een stempel zette als een van zijn mooiste creaties van het nu bijna 100-jarige bestaan van Bozar.
We gingen in gesprek met H. H., team coördinator bij Bozar. Hij werkt er reeds 10 jaar en wou ons graag meer vertellen over de intergenerationele rol die Bozar speelt voor zijn bezoekers. Allereerst nemen we een kijkje op hun website. Als we daarop hun missie en visie mogen geloven, zijn we alvast hoopvol:
“Met vrienden, in familieverband, in je eentje of met geliefden, in bende, met de klas of senioren, of u nu weg bent van videokunst of stijkkwartetten: we nodigen u uit om de sfeer in het Paleis voor Schone Kunsten te komen opsnuiven.”
Eens geïnstalleerd buiten in de zon, voor de prachtige gevel van de Bozar, kunnen we beginnen met het interview. Een overtuigende stem spreekt over hoe toegankelijk het multidisciplinair kunstenhuis is. Jongeren, kinderen, ouderen… iedereen is welkom!
De organisatie mikt niet op een specifieke doelgroep of bepaalde leeftijd. Echter, merkt hij wel op dat bij de momenteel lopende expo’s toch meer specifieke groepen zich interesseren in bepaalde expo’s. Zo geeft hij enkele voorbeelden:
“Roger Raveel is een bekende Vlaamse kunstenaar, dus 90% van het publiek zijn Vlaming, iets minder Franstalig. Ook een klein beetje meer ouderen mensen.”
“Bij Keith Haring was meer dan de helft van het publiek jongeren.”
De grote bijdrage die het bestuur en de directie van Bozar doet bij het betrekken van verschillende generaties, houdt het tweejaarlijks evenement: “Family Day” in. Op deze dag zit er voor iedereen wel iets bij. De hele familie wordt voorzien van activiteiten op maat: de kinderen vinden hun plekje bij de workshops, terwijl de ouders en grootouders zich kunnen onderdompelen in kunst en cultuur bij tentoonstellingen of misschien zelfs een concert.
Hiermee wilt hij ook eveneens het welgekende vooroordeel over de muziek binnenshuis rechtzetten:
“… iedereen denkt dat wij enkel klassieke muziek aanbieden, maar dat is niet waar. Wij hebben alle soorten van muziek: festivals, carnavals, moderne muziek, jazz. Het is de bedoeling dat wij iedereen proberen aan te trekken.”
H.H weet ons te vertellen dat de laatste jaren een positieve trend ontstaan is bij de jongerengroep. Toen hij pas begon met werken bij de Bozar kende hij vooral het oudere volk, die toen speciaal voor de klassieke concerten en expo’s kwamen.
Tegenwoordig worden zeker ook de jongeren gevoed van de nodige kunst en cultuur. De directie en het bestuur erkennen samen het belang van het aantrekken van verschillende leeftijdscategorieën en zetten meer in op jongerengroepen. Festivals als Bozar Elektronique, Bozar Night en Balkan Trafik zijn evenementen voorzien om de jonge garde te bekoren.
We zijn toch ook benieuwd naar wat corona teweeg heeft gebracht voor het Paleis voor Schone Kunsten. Klaarblijkelijk getuigt H.H. met eigen ogen gezien te hebben, dat de impact van corona op het bezoek van de oudere generatie op een laag pitje bleef. Echter wel bestond het publiek meer uit families, die verboden waren tijdens de pandemie te reizen en hun tijd op andere manieren hebben ingevuld.
“Vorig jaar in half juni, mochten we opnieuw beginnen, het was inderdaad de ouderen mensen durfden niet naar buiten te komen, dat was de realiteit. Meer en meer mensen met kinderen, families, die tijdens de vakantieperiode kwamen omdat ze niet meer op vakantie mochten.”
Ten slotte stellen we H.H. de vraag of we Bozar een allesomvattende inclusieve plek voor jong en oud mogen noemen. Hierop antwoord hij enthousiast: “dat is het motto”. Aanvullend verwijst hij naar zijn eigen team en collega’s, daar waar de verschillende leeftijden met elkaar raken en in contact komen.
“Mensen boven de 60 jaar die werken met jongeren 18 jaar. De ervaring van de ouderen en de energie van de jeugd.”
Kortom, kunnen we na dit interview afsluiten met de constatering dat dit klassiek kunstenhuis open staat voor elke leeftijd en dit een plaats mag zijn waar verschillende generaties elkaar kunnen raken.
Comments