top of page

Column | “Neder-over-Heembeek een bruisende gemeente voor generaties en culturen.”

De insteek van het dossier 'een culturele kijk op generaties' focust zich op de intergenerationele contacten die plaats vinden in Brussel. “Of beter nog, op welke specifieke plaatsen deze contacten plaatsvinden.” In onze zoektocht naar de plaatsen waar verschillende generaties elkaar vinden, zijn wij terechtgekomen bij het bruisende gemeenschapscentrum Nohva in Neder-over-Heembeek.


Tijdens onze eerste kennismaking werden wij direct overvallen met een zeer prangende vraag. De verantwoordelijken van het gemeenschapscentrum vroegen zich af of wij, masterstudenten communicatiewetenschappen, konden helpen met het maken van een filmpje waarin de verschillende projecten en activiteiten van de bruisende gemeente aan bod worden gebracht.” Hierbij zou het uitgangspunt liggen bij mensen met een migratieachtergrond en hun integratie in de gemeente. De bedoeling van dit filmpje was om contact te zoeken met Fedasil. Voor mij was dit de eerst keer dat ik zo’n opdracht zou ondernemen, maar vol enthousiasme begon ik eraan.





Het filmpje vormt echter niet de focus van dit artikel. Tijdens onze gesprekken werd voor mij al snel duidelijk dat Nohva één van die contactplaatsen voor generaties is waar we naar opzoek waren. Wij hadden het genoegen om kennis te maken met Ann Deraedt, die ons vol enthousiasme en passie kennis liet maken met Nohva.


Ann vertelde ons dat Nohva als doel heeft echt een ontmoetingsplaats te willen zijn voor de gemeente en al haar inwoners. Hun focus ligt eerder op gezinnen, maar ze beperken zich niet enkel tot deze demografische groep. Ze willen echt iedereen betrekken; jong en oud, Brusselaars maar ook mensen met een migratieachtergrond die van Neder-over-Heembeek hun nieuwe thuis hopen te maken. Ze organiseren verschillende activiteiten en evenementen om de inwoners van Neder-over-Heembeek met elkaar in contact te brengen. Deze activiteiten zijn gericht op alle leeftijdsgroepen; zowel kinderen, volwassen, als ouderen zijn welkom.

Zo organiseren ze bijvoorbeeld een kinderatelier waar er wordt geknutseld en gespeeld, maar waarmee ze ook soms op bezoek gaan bij ‘De Wilde Rozen’, een woonzorgcentrum in de buurt. Hier komt al een eerste intergenerationele ontmoeting aan. De kinderen spelen dan gezelschapsspellen met de ouderen, maar soms leren de ouderen net de kinderen een nieuw spel aan. Een ware ontmoeting tussen de jongste en oudste generaties.



Een ander zeer ambitieus en verbindend project is Living en Ville. Dit is een samenwerking tussen veel verschillende organisatie, waarvan het doel is om echt een ontmoetingsplek te creëren in de openbare ruimte. Deze samenwerking is zeer hard gericht op inclusie. Zo nemen er woonzorgcentra, kinderorganisaties, het dienstencentrum en nog veel meer organisatie aan deel. Wederom een echte ontmoetingsplaats voor alle verschillende generaties, maar eveneens ook alle mogelijke culturen. Want Neder-over-Heembeek kent hier een rijke en diverse mix aan. Ondanks deze mooie pogingen, blijkt het toch soms moeilijk om jong en oud echt met elkaar te verbinden. Dit is een valkuil die wel vaker terugkomt als men probeert verschillende generaties te verbinden. Toch houdt dit Nohva, en Ann, niet tegen om deze projecten en deze verbindende gedachte te blijven promoten, en dat bovendien met enorm veel passie.



Ik weet het, ik val in herhaling, maar er is nog een mooi evenement dat wederom deze verbindende filosofie in de verf wil zetten. Cook en Eat, is een evenement waarbij er eigenlijk een gezamenlijk feestmaal wordt voorzien voor al de inwoners van Neder-over-Heembeek. De mensen worden gevraagd om een gerecht mee te nemen, waarna iedereen vervolgens van elkaars bereidingen kan proeven en dit tot slot uitmondt in een aangename ontmoeting. Het gerecht, lekker of niet, vormt dan direct een ijsbreker.


Er zijn nog enorm veel dingen waarover ik nog zou kunnen vertellen, maar ik ga mijn verhaal hier moeten eindigen. Voor mij was het een enorm fijne en verrijkende kennismaking. Zeker in tijden waar er zo vaak sprake is van polarisatie binnen de samenleving, is het fijn om te weten, en te horen dat er toch ook enorm veel verbindende projecten zijn. Naar mijn mening is Nohva, en in het algemeen Nedeer-over-Heembeek, een mooi voorbeeld van hoe we mensen net kunnen verbinden in plaats van ons af te sluiten van elkaar. Ze kunnen een voorbeeld zijn voor andere gemeenten en bij uitbereiding voor heel de bevolking.



Als je zelf wat meer te weten wil komen over Nohva, of de verschillende activiteiten die ze organiseren, zoek niet verder! Gewoon onderstaande link volgen!




bottom of page