top of page

Dit is wat de Brusselaars denken over de maatregelen voor de Brusselse horeca!

Voor veel mensen kan het wel eens deugd doen om op café te gaan, om iets lekkers te gaan eten op restaurant of om een weekendje op hotel gaan. Helaas is dit al een tijdje niet meer mogelijk door de maatregelen die door de overheid werden genomen. De horeca-uitbaters lijden hieronder, maar ook het gemis om iets te gaan drinken, is bij de Brusselse klanten groot. Wij zochten uit welke horeca-gewoontes de Brusselse klanten vóór en tijdens de coronacrisis hadden en wat hun mening is over de genomen maatregelen voor deze sector.

Begin maart verspreidden we een enquête om een beter inzicht te verkrijgen over de horeca-gewoontes en meningen van de Brusselse klanten. Aan de enquête hebben in totaal 112 mensen deelgenomen waarvan 28% mannen en 72% vrouwen.


De respondenten kwamen voornamelijk uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met uitbreiding van haar groene rand.

55% van de respondenten woont al meer dan 10 jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in de randgemeenten. De tweede grootste groep woont nog maar 1 tot 5 jaar in Brussel.




Dit komt omdat er heel wat jonge mensen en dus ook studenten hebben deelgenomen aan deze enquête. Dat is dan ook duidelijk te zien aan welke leeftijd en welke status de deelnemers op dat moment hadden. Het waren voornamelijk mensen van 19 tot 28 jaar en met de status “studenten”, die hun mening over de horeca hebben laten horen. Hieruit kan er geconcludeerd worden dat jonge mensen geven om de Brusselse horeca. Natuurlijk dient hier ook bij vermeld te worden dat door de nabije omgeving tussen de project B redactie en de studenten het ook vanzelfsprekend is dat er meer studenten werden aangetrokken.



De meeste mensen eten gewoonlijk thuis. Ook vóór de coronacrisis was dit al het geval. Maar er werd ook graag meerdere keren per maand op restaurant gegaan. Hetzelfde kan gezegd worden over het bestellen en over de café-bezoeken. Op hotel gaan daarentegen gebeurde veel minder. Dit gebeurde namelijk maar één keer per jaar of zelfs zo goed als nooit. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de meeste mensen liever in het buitenland op vakantie gingen dan in eigen land.



Wanneer we kijken naar de periode tijdens de coronacrisis, liggen de cijfers zoals verwacht veel lager. De meesten zijn sinds het begin van de crisis niet meer of nauwelijks nog op café, restaurant of hotel kunnen gaan. Enkel de cijfers over het bestellen en afhalen van eten, zijn niet veel veranderd in vergelijking met de normale tijden.


In de enquête stelden we ook de vraag, welke voorkeur de Brusselaars gaven aan afhaaldiensten. De meeste gaven hierbij Take-Away en de restaurants zelf aan.


Voor de meeste mensen zijn de gewoontes op vlak van eten afhalen niet echt veranderd omdat ze dit al vóór de sluiting van de horecazaken deden. Maar er zijn ook enkele respondenten die aangaven dat ze graag de horecazaken wilden ondersteunen of dat ze take-away als een vervanging zagen op het restaurantbezoek.

Eén ding was alleszins heel duidelijk, namelijk dat de horeca door veel mensen gemist wordt. Daarom zijn heel veel mensen het niet eens met de maatregelen en dus de sluiting van de Brusselse horeca. Slechts een klein deel van de respondenten ging ermee akkoord.


Ook werd aan de respondenten gevraagd, welke maatregelen zij genomen zouden hebben betreffende de horeca. Opvallend hierbij is dat de meeste van mening zijn dat zaken terug volledig open zouden kunnen gaan met als maatregel om voldoende afstand te bewaren om het toch zo veilig mogelijk te houden. Een kleine 30% van de bevraagden gaf dan weer aan dat zij de horeca eerder stapsgewijs zouden laten opengaan.

Tot slot vroegen we ook welke vooruitzichten de Brusselse klanten hebben. Net omdat ze de horeca zo missen, gaven de meeste aan dat ze hun oude horecagewoontes na corona gewoon weer zullen opnemen. Een kleine groep van de mensen is zelfs van plan om nadien nog meer van de horeca te genieten dan tevoren.



Comentários


bottom of page